Vet du hva inversjon er?

Nå ser du kanskje på termometeret og på værmeldingen at det kan virke veldig kaldt å dra på ski – og det kan være veldig kaldt rett utenfor døra. Men det er kanskje varmere enn du tror ute i bakken. Rart?

Inversjon kalles et værfenomen som gjør at det noen ganger er atskillig varmere oppe i skibakken enn nede i dalen, der målingene ofte gjøres. Det kan bli opp til 20 graders forskjell, spesielt hvis du har et skikkelig snødekke og det er klart vær.

Ofte måles temperaturen som man ser på tv, i avisen eller i værappen, i en værstasjon som befinner seg på en relativt lav høyde. Derfor kan det være mye varmere i skibakken og oppe i fjellet enn hos de isblå tallene som vises for byen når fjellferien nærmer seg.

Inversjon er at temperaturens forandring med høyden er den omvendte. Det er mest merkbart i fjellet, fordi den kalde lufta går ned til dalbunnen.

Normen er at temperaturen faller jo høyere opp i atmosfæren man kommer, men ved inversjon så blandes ikke lufta etter hvert som man kommer høyere opp, noe den vanligvis gjør. Og varmen til solen er ikke nok for å løse opp laginndelingen som dannes. I lav høyde kan det da bli kjølig, når det samtidig er veldig behagelig på fjellet.

I noen «kuldehull» kan det samles ekstra mye kaldluft, og da kan det være svært store forskjeller, 10, 15, j a opptil 20 graders forskjell på bunn og topp i et alpinanlegg.

Eksempel fra i dag – Hemsedal skisenter topp og bunn, der det skiller 10 grader:

 

I mange av våre alpinanlegg er inversjons-fenomenet mest vanlig fra desember til mars, men det kan også forekomme i andre perioder.

Ta en titt på fnugg.no og let opp det anlegget du vil besøke eller befinner deg i. Da ser du at hos de fleste anlegg kan du velge «topp» eller «bunn» – og du vil straks se at temperaturen kan være veldig forskjellig.

Husk å kle deg godt i kulda – gjerne i flere lag, og beskytt ansikt og hender godt.

God tur – velkommen ut!