Kjenner du til Alpinvettreglene?

For fokus på din egen og andres sikkerhet, skilter alpinanleggene med internasjonale alpinvettregler plassert rundt om i landets alpinbakker. Bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner oppfordrer alle våre gjester til å sette seg inn i dette enkle settet med regler.

-Vi ønsker å minne folk på at vi sammen må ta ansvar, og ønsker at folk følger de ti Alpinvettreglene, sier Camilla Sylling Clausen, Generalsekretær i bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

Vi håper folk tar seg tid til å lese reglene på skiltene som er plassert tydelig rundt i de 200 alpinanleggene foreningen representerer. En undersøkelse gjennomført alpinbransjen viser at over 90 prosent av skadene i en alpinbakke kan lastes skiløperen selv.

– Alt som har med fart å gjøre er jo forbundet med en viss risiko. Ved at du som kjører selv viser ansvar, anpasser farten etter forholdene og etter din egen ferdighet, og ved at du tilpasser utstyret ditt slik at det er sikkert, er du med på å redusere skaderisikoen for deg selv og andre.

Skipatruljene sin jobb er rikholdig – de har fokus på å sikre og trygge nedfartene. De polstrer master og snøkanoner, setter opp sikkerhethetsnett, merker parker og hopp, andre skadeforebyggende tiltak deriblant daglig ettersyn og vedlikehold. I tillegg er det viktig med skilting og opplysninger om skredfare der folk ferdes i bratt terreng utenfor merkede og sikrede løyper. Skipatruljen blir tilkalt ved skade, gir førstehjelp og frakter pasienten trygt ned for videre legehjelp der det er nødvendig.

-Folk er heldigvis stort sett bevisste sitt eget ansvar. Bruk gjerne ryggplate og selvfølgelig hjelm, og vis hensyn til andre gjester, avslutter Camilla.

Da gjenstår det bare å ha det moro ute!