En ny hverdag – men hva gjelder nå egentlig?

Ved overgangen til en normal hverdag med økt beredskap fjernes alle restriksjoner innenlands, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19. Hverdagen blir normal for de fleste, men samtidig understreker myndighetene at pandemien ikke over. Folk vil fremdeles bli syke og det vil være smitte.

Alpinbakkene og fjelldestinasjonene kan åpne som normalt til sesongstart. Nå gleder vi oss til vinteren!

Hele alpin-Norge gleder seg nå til en normal vintersesong etter to svært krevende sesonger med stengte grenser og redusert kapasitet. Når regjeringen nå har gitt klarsignal til full gjenåpning av landet, står bransjen klar til å ta imot skientusiaster i alle aldre – aktive utøvere og glade amatører.

Et unikt samarbeid med helsemyndighetene bidro til åpne anlegg

Sammen med nasjonale helsemyndigheter og kommunelegene utarbeidet bransjen i fjor en nasjonal smittevernstandard som ble fulgt godt opp. Resultatet var at norske skianlegg som ett av få land i Europa kunne holde åpent hele fjorårssesongen, med mange gode skidager for norske gjester. Flere av smitteverntiltakene har vært en positiv opplevelse for både ansatte og gjester, og mange tiltak vil bli tatt med videre. Det gjelder blant annet digitalisering av heiskortkjøp og andre tjenester, bedre organisering av køer og forsterket hygiene.

Endelig er 1-metern historie

I tillegg til innreisereglene har bransjen også fulgt nøye med på 1-meters regelen som har stor betydning for kapasiteten i skianleggene og serveringsstedene.
– At 1-metern nå er historie er helt avgjørende for sesongen, sier generalsekretær i bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner Camilla Sylling Clausen. Nå kan alle norske skianlegg endelig kjøre med normal kapasitet igjen den kommende vinteren.

– Vi takker myndighetene for godt samarbeide og viktige avklaringer. Dette har vi gledet oss sånn til. Nå kan kuldegrader og snø komme slik at vi endelig igjen kan si – «Velkommen ut»!

Alpinanleggene i Norge råder sammen med nasjonale myndigheter derfor folk til å fortsette med de gode rutinene vi sammen har etablert og lært oss å like:

-Vask hendene ofte
-Bruk såpe og vann eller alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel
-Host i papirlommetørkle eller i armhulen
-Er du syk i isolasjon skal du blir hjemme
-Hvis du er i karantene er det ikke anledning til å oppholde seg i alpinanlegg eller serveringssteder

Samfunnet vil ha økt beredskap og raskt kunne iverksette tiltak hvis situasjonen tilsier det

Kommunene vil fortsatt ha en viktig rolle i å reagere hvis utbrudd fører til at kapasiteten i helsetjenesten utfordres.

Det kan innføres lokale smitteverntiltak ved behov.