Takk for hjelpen – for din egen sikkerhet

Nå trenger vi din oppmerksomhet igjen - for her forteller vi litt om farene ved å bevege seg i anleggene våre utenom åpningstid. Hvis folka våre får jobbe i fred, kan vi også hjelpe hverandre med å unngå alvorlige ulykker.

Når vi produserer snø, ligger det store slanger under snøen som fører vann til snøkanonene. Dette vannet er under stort trykk. Vi vet at mange av dere nå fristes til å gå ut i bakkene for å ake, gå på felleski eller for å kjenne litt på denne fine nye snøen igjen. Det skjønner vi godt. Men det er livsfarlig å oppholde seg i anlegget utenfor åpningstid, av flere grunner.

 

Hvis det av en eller annen grunn går hull på slangene under snøen, kanskje fordi det kommer en stålkant eller en kjelke kjørende, så kan man bli hardt skadet fordi det er så stort trykk i slangen. Flere av snøkanonene våre er ikke sikret nå som alpinanleggene er et anleggsområde. Hvis du da kommer akende eller skliende på ski og mister kontrollen og treffer en snøkanon, er dette naturligvis farlig. Skipatruljene jobber alt de kan med å sikre og merke anleggene, men mye av dette arbeidet kan først gjøres helt ferdig når bakkene begynner å bli klare til å kjøre i. Først da kan heisene åpne.

Først lages det store hauger med snø med kanonene. Nå har vi også begynt å «dose ut» haugene med snøen med tråkkemaskinene våre. Gutta og jentene som kjører tråkkemaskiner er livredde for at noen skal leke eller oppholde seg rundt maskinene når de jobber. Vi må for all del ikke ha ulykker med tråkkemaskiner!

I bratte bakker driver tråkkemaskinene våre med noe som heter «å vinsje». Da fester vi en wire fra tråkkemaskinen i en krok øverst i anlegget, og så «slipper» tråkkemaskinen seg nedover bakken. Når den er festet på toppen slipper man å være redd for at den skal rutsje nedover der det er bratt. I kveldsmørket er denne wiren umulig å se for andre. Den ligger ofte nede i snøen, men den er livsfarlig å kjøre på!

Bare se på bildet. Ser du wiren som er festet langt der oppe i Wyller?

Vi har laget en liten informasjonsfilm om dette som vi håper du vil ta en titt på. Det har vært flere alvorlige ulykker med vinsjing i alpene, og vi håper denne informasjonen kan hjelpe oss å unngå ulykker her hjemme.

Se filmen her eller trykk på bildet.

Tusen takk for forståelsen, nå skal vi jobbe alt det vi kan for å lage fine trygge bakker til deg, og så gleder vi oss til å ønske velkommen ut!

 

Med vennlig hilsen

Camilla Sylling Clausen
Generalsekretær
Alpinanleggenes Landsforening